zoek

Automatische incasso

Automatische incasso betekent dat een bedrijf toestemming heeft om geld van betaalrekeningen van klanten af te schrijven. Automatische incasso heet ook wel een machtiging. Een automatische incasso kan eenmalig zijn, maar ook regelmatig (doorlopende machtiging).

Machtigen voor automatische incasso

Schriftelijk

Iemand kan schriftelijke toestemming geven voor automatische incasso. Ook kan toestemming worden gegeven via internet. Deze toestemming is dan alleen geldig als de toestemming wordt  geprint, is getekend en per post is opgestuurd naar het te machtigen bedrijf.

Via de telefoon

De klant geeft toestemming via de telefoon voor de automatische incasso. Het gemachtigde bedrijf moet dan een bevestiging sturen per post. Daarin moet het bedrijf de toestemming bevestigen. In deze brief moet ook het totale bedrag staan en hoe vaak er geld wordt afgeschreven. En of de betaling teruggeboekt kan worden.

Geld terug laten storten

De bedragen die automatisch zijn afgeschreven, kunnen klanten binnen 56 dagen laten terugstorten. Dit noemen we ook wel storneren of terugboeken. De klant hoeft dan niet te zeggen waarom die dat doet. Dit kan bij de bank of via internet bankieren.

Betalingsverplichting

Als een klant toestemming heeft gegeven voor automatische incasso, heeft de klant een betalingsverplichting.

 

___________________________________________________________________________________________________

Bron: “consuwijzer.nl”Praktisch advies van de overheid over uw rechten als consument